4 november 2018 voorbedezondag

Zondag 4 november wordt een bijzondere dag binnen onze kerken. Aan alle kerkenraden (GKv en NGK) is gevraagd om op die zondag in de kerkdienst te bidden voor kerkelijke eenheid. Daarbij bidden we in het bijzonder voor het herenigings- en eenwordingsproces van de GKv en NGK.

Speciaal voor deze bijzondere zondag stelt de Regiegroep materiaal beschikbaar dat u kunt gebruiken in de dienst. Hieronder vindt u daarvan een overzicht.

Gebedspunten
De Commissie voor Contact en Samenspreking van de NGK en deputaten Kerkelijke Eenheid van de GKv laten een brief uitgaan naar alle kerkenraden en predikanten van NGK en GKv waarin zij verschillende gebedspunten aandragen voor zondag 4 november.
Brief met gebedspunten

Korte film
In het kader van de hereniging van de kerken GKv en NGK, heeft de Regiegroep een korte film (3.50 min) laten maken. Dit filmpje is bedoeld voor alle gemeenten van GKv en NGK en wil het verlangen dat beide kerken drijft verwoorden en onder de aandacht brengen.

Wij willen u vragen deze korte film in de dienst van zondag 4 november te laten zien om bekendheid te geven aan het proces. Wilt u het filmpje op een rustig moment in de dienst willen laten zien? Bijvoorbeeld voor het gebed of voor de preek? Op die manier komt hij het beste tot zijn recht. Nog een tip: het filmpje is het beste te zien wanneer de lichten in de zaal gedimd of uit zijn.

Ter introductie van de korte film zou u het volgende kunnen zeggen:

Sinds eind vorig jaar wordt er gewerkt aan een landelijke hereniging van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken. De regiegroep die deze hereniging voorbereidt, heeft een korte film gemaakt waarin het verlangen naar één kerk wordt uitgedrukt. De film vertelt op een bijzondere manier het verhaal van onze kerken, hoe ze uit elkaar gingen, maar ook elkaar weer aan het vinden zijn. 

Natuurlijk kunt u het filmpje ook bij andere gelegenheden laten zien: catechisatie, gespreksgroepen, gezamenlijke activiteiten van kerkenraden/gemeenten van GKv en NGK etc. Ook kunt u het delen via sociale media.

Film downloaden

Film (korte versie voor in de kerkdienst) downloaden

Lees- en voorbeeldpreken
Vier predikanten hebben preken gemaakt met als thema eenheid. Elke preek belicht een ander aspect van kerkelijke eenheid en put uit een ander Bijbelboek. Hieronder vindt u de verschillende preken met begeleidend materiaal. Ze zijn goed bruikbaar als leespreken, als er geen predikant beschikbaar is.

Ook kunnen predikanten deze preken als voorbeeldpreek gebruiken en naar eigen inzicht aanpassen of op basis van de tekst en met behulp van de lijnen in de preek een eigen preek maken.

Omgaan met pijn door verdeeldheid
De preek van ds. Fritz Krüger (NGK Dronten) over Genesis 44-45 is in eerste instantie geschreven voor een gezamenlijke dienst; er is een tweede versie voor een niet-gezamenlijke dienst. In deze preek is aandacht voor de vraag hoe we omgaan met de pijn door de verdeeldheid binnen het kerkgezin van Christus.
Preek Genesis 44-45 – gezamenlijke dienst
Preek Genesis 44-45 – niet-gezamenlijke dienst
Begeleidende Powerpoint

Het wonder van groeiende eenheid
Ds. Arend de Braak (GKv Sint-Jansklooster-Kadoelen) laat vanuit Rechters 13 zien dat God, ondanks onze zonde, in zijn genade wonderen geeft. Ook het wonder van groeiende eenheid. Bij deze preek is een korte exegetische schets, bedoeld voor predikanten die dit zelf willen uitwerken tot een preek in eigen stijl.
Preek Rechters 13
Preekschets Rechters 13
Begeleidende Powerpoint

Ruimte geven aan verschillende gevoelens rondom samengaan
In zijn preek n.a.v. Ezra 3 wil ds. Jaco Weij (NGK Rijssenhout) ruimte geven aan de verschillende gevoelens die er kunnen zijn bij het samengaan van NGK en GKv: verdriet èn vreugde om geestelijk herstel.
Preek Ezra 3
Begeleidende Powerpoint

Spreken over kerkelijke eenheid
Met de beeldspraak van het ene fundament en de verschillende bouwmaterialen (1 Kor.3) laat ds. Rob Vreugdenhil (GKv Capelle aan den IJssel Zuid/West) zien dat we anders over kerkelijke eenheid kunnen spreken dan in het verleden gedaan is.
Preek 1 Korinthiërs 3
Voorbeeldgebed passend bij deze preek
Begeleidende Powerpoint

Preek gebruikt? Laat het ons weten
Het wordt op prijs gesteld als u per e-mail laat weten wanneer en waar een preek gelezen is. De mailadressen vindt u in de preken.

Lied
Kerklied-tekstschrijver en dichter Ria Borkent heeft speciaal voor de gezamenlijke avonddienst op 11 november 2017 een lied geschreven. Dit lied is ook erg toepasselijk voor de dienst van zondag 4 november. Het lied is vrij te downloaden en te gebruiken.
Lied ‘Schepper van het geheel’ in pdf-formaat
Lied ‘Schepper van het geheel’ in ppt voor op de beamer
Lied ‘Schepper van het geheel’ in ppt voor op de beamer (met kleurrijke achtergrond)
Muziekbestand om de melodie te beluisteren

 

2 gedachten over “4 november 2018 voorbedezondag

 • 15 oktober 2018 om 15:32
  Permalink

  vraag: waar (en wanneer) kan ik de videoclip vinden voor 4 november (die in ‘Onderweg’ genoemd wordt)? en kan/mag ik die in de dienst van 4 november gebruiken?

  Beantwoorden
  • 15 oktober 2018 om 15:55
   Permalink

   Het filmpje verschijnt deze week. Zodra het af is, komt het op de site te staan. Ook zal het filmpje via de nieuwsbrief verspreid worden.
   Het wordt van harte aanbevolen het filmpje in de dienst van 4 november te laten zien. Natuurlijk kan het daarna ook tijdens andere gelegenheden (gemeenteavonden etc) worden vertoond.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *