Coronacrisis stimuleert samenwerking

De noodzaak om vanwege de coronacrsis online kerkdiensten te houden heeft de samenwerking tussen kerken gestimuleerd. Her en der verzorgen plaatselijke gemeenten hun online diensten samen: soms binnen hetzelfde kerkverband, zoals in de GKv, waar de gemeenten in Den Haag, Voorburg en Bodegraven samenwerken in online diensten, maar ook over de grenzen van het eigen kerkverband heen.

In Alkmaar, Barendrecht, Dalfsen, Hardinxveld-Giessendam, Leidsche Rijn, Nieuwegein, Oegstgeest en Sliedrecht beleggen GKv en NGK sinds het begin van de crisis alle online diensten samen. In Zoetermeer geldt hetzelfde voor Het Kompas (GKv) en De Lichtzijde (CGK/NGK) en in Middelburg voor de Kruiskerk (GKv) en Gasthuiskerk (CGK). In Amsterdam hebben de Amstelkerk (CGK), Oosterparkkerk (GKv) en Weteringkerk (NGK) gezamenlijke online diensten. In Dronten geldt dat voor de twee GKv-gemeenten, de CGK en de NGK. In Haarlem/Heemstede doen de Fonteinkerk (GKv), Petrakerk (NGK) en Wilhelminakerk (NGK) de diensten samen; aan de gezamenlijke Paasviering deed ook de Pelgrimkerk in Haarlem mee. In Den Ham zijn de online diensten een coproductie van de Hervormde Gemeente, Gereformeerde Kerk en GKv. In Eindhoven ten slotte werken CGK, NGK en GKv sowieso al veel samen, en dat gebeurt nu ook in de vorm van gezamenlijke internetdiensten.

In het grensgebied van Noord- en Zuid-Holland is een bijzondere samenwerking tot stand gekomen. Elke zondagmorgen wordt een kerkdienst-zonder-kerkgangers via You Tube uitgezonden voor leden van het Lichtbaken (NGK Rijsenhout), De Verbinding (NGK Alphen a/d Rijn), De Graankorrel (CGK Hoofddorp), Het Kruispunt (GKv Alphen a/d Rijn) en de Lijnbaankerk (CGK Aalsmeer). Afwisselend gaan de predikanten van deze gemeenten in de diensten voor.