Fusie in Hardinxveld-Giessendam

‘De Bron, een kerk van hoop’

NGK en GKv Hardinxveld-Giessendam fuseren

Met ingang van 1 januari 2022 gaan de NGK-gemeente Kerk van Hoop en de GKv-gemeente De Bron samen verder onder de naam ‘De Bron, een kerk van hoop.’ De twee gemeenten besloten om niet te wachten tot de beoogde landelijke fusiedatum in 2023. ‘De organisatie van gezamenlijke online-diensten in coronatijd heeft het verlangen om met elkaar verder te gaan een stimulans gegeven,’ aldus Yorick van Asperen. Met hun voorbeeld willen de gemeenten in de Alblasserwaard andere kerken bemoedigen en aansporen om hetzelfde te doen.

Zo’n twintig jaar geleden zijn beide kerken voorzichtig begonnen met zogenaamde verkenningsgesprekken. Kort na die eerste gesprekken is de commissie GKv-NGK gevormd. De opdracht aan deze commissie was te onderzoeken in hoeverre samenwerking mogelijk was. Na eerst gefocust te hebben op wat de verschillen tussen de twee kerken waren, is stap voor stap die focus verlegd naar de overeenkomsten. In dat proces is veel wat in de jaren 60 gebeurd benoemd, verdriet is gedeeld en er is schuld beleden over gemaakte fouten. Een van de leden van het eerste uur van deze commissie legt uit: ‘Toen we in alle eerlijkheid konden zeggen dat we spijt hadden van wat er toen gebeurd is, is er een brief opgesteld naar de families van de toen meest betrokken personen. Dat is voor mijn gevoel een soort breekpunt geweest. Vanuit schuld belijden naar opnieuw beginnen. Vanuit vergeving opnieuw gaan bouwen.’

Vanaf dat moment is er gezocht naar allerlei vormen van samenwerking. Er is voortvarend maar niet overhaast gehandeld. Stap voor stap zijn er hobbels genomen en is de samenwerking geïntensiveerd. Elkaar ontmoeten en herkennen als broers en zussen in het geloof heeft geleid tot een avondmaalsviering tijdens een gezamenlijke dienst. Daarna zijn er grote stappen gezet in de vorm van gezamenlijke middagdiensten en nauwe samenwerking binnen het jeugdwerk. Op zondag 14 november jl. is in beide gemeenten afscheid genomen van het bestaande landelijk verband, en op zondag 28 november is de nieuwe naam onthuld. De nieuwe kerkgemeenschap in Hardinxveld-Giessendam gaat ‘De Bron, een kerk van hoop’ heten. Dominee Johan Weij (voorheen NGK) wordt de eerste dominee van deze nieuwe gemeente. Hij spreekt de hoop en het vertrouwen uit dat de nieuwe gemeente onder de zegen van God tot bloei mag komen.

De nieuwe gemeente wil een bezielende kerk zijn met oog voor jongeren, levend van de genade van God. Om met één van de commissieleden te spreken: ‘Als je met elkaar die genade hebt ervaren in het herstel van wat gebroken was, zal dat te merken zijn in de manier waarop deze nieuwe gemeente kerk wil zijn. Wat we als mensen hebben gebroken, is door God geheeld’.


Bekijk hieronder de video die gemaakt is bij de bekendmaking van de nieuwe naam.

 

Eén gedachte over “Fusie in Hardinxveld-Giessendam

  • 25 maart 2022 om 09:51
    Permalink

    “Op zondag 14 november jl. is in beide gemeenten afscheid genomen van het bestaande landelijk verband…
    Afscheid genomen van het landelijk verband???”Klopt deze berichtvorming wel? In dat geval zouden ze dus ook geen onderdeel meer zijn van onze classis?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *