Groeiende samenwerking

In de afgelopen tijd is veel aandacht uitgegaan naar wat de generale synode van de GKv en de landelijke vergadering van de NGK samen doen op weg naar de hereniging van beide kerken. Maar ook in en tussen lokale kerken gebeurden er recent hele mooie dingen. Hieronder een aantal voorbeelden van plaatselijke ontwikkelingen.

In sommige gevallen, zoals in Amstelveen en Maassluis, moesten vanwege corona plannen voor nadere kennismaking op de lange baan worden geschoven, in andere gevallen leidden de coronamaatregelen juist tot een intensivering van de contacten. Onder meer in Dalfsen, Hardinxveld-Giessendam, Marknesse, Nieuwegein en Oegstgeest worden de kerkdiensten (online en/of fysiek) door GKv en NGK gezamenlijk gehouden; in Nieuwegein betreft het CGK/NGK Het Anker en GKv De Voorhof.

In Bunschoten-Spakenburg gaan de predikanten van GKv en NGK regelmatig voor in elkaars diensten. Ds. Maikel de Kreek van de NGK Doetinchem ging voor in de GKv Zutphen en ds. Jan van Houwelingen van die gemeente preekte in de NGK Doetinchem. Janneke Burger-Niemeijer (GKv) werd op 1 november bevestigd tot kerkelijk werker in de NGK Enschede en op 15 november werd ds. Geert van Dijk van de NGK Sliedrecht bevestigd tot (parttime) predikant van de GKv Sliedrecht. Beide gemeenten hopen in 2022 één gemeente te vormen. In Hardinxveld-Giessendam is NGK-predikant Johan Weij voor 30% verbonden aan GKv De Bron. De GKv Driebergen-Rijssenburg en de NGK Doorn zijn samen het beroepingspad ingeslagen.

Op 11 oktober ging NGK-krijgsmachtpredikant Karel Smouter, woonachtig in Breda en lid van de NGK Rijsbergen, voor het eerst voor in een kerkdienst van de GKv Breda. Zijn vader Karel Smouter was daar predikant, toen de gemeente in 1965 scheurde en dat maakte dit voorgaan bijzonder, zoals hij aan het begin van de dienst zelf zei. ‘Het stemt me dankbaar en het ontroert me diep dat ik hier zonder voorbehoud ben uitgenodigd.’