‘Hoe gaat hij heten?’

Toen ik geboren werd, mochten mijn broers en zussen daarover meedenken. Nu er bij het verwachte samengaan van NGK en GKv een nieuwe kerkgemeenschap wordt geboren, mogen alle broers en zussen meedoen.

Daarom deed de Regiegroep een paar maanden geleden de oproep: denk mee over die nieuwe naam. Dat is volop gedaan: er kwamen meer dan 250 reacties binnen met in totaal meer dan honderd verschillende namen. Van heel logisch tot zeer creatief. Maar welke naam moet het nu worden?

We hebben als Regiegroep voor- en nadelen benoemd en gewogen. We hebben geproefd hoe namen klinken, wat ze oproepen, hoe praktisch bruikbaar ze zijn. We hebben om tafel gezeten met mensen uit de wereld van marketing en communicatie. We hebben geschrapt en geselecteerd. Na dat proces waren er nog vier namen over. Die vier namen leggen we nu aan de kerken en kerkleden voor: welke denkt u/denk jij dat het meest geschikt is, en waarom?

Een paar van de dingen die we belangrijk vonden:
(1) Veel kerken hebben al een ‘voornaam’, vaak die van het kerkgebouw. Steeds meer kerken kiezen een naam met een missie. Zo’n wervende naam is prachtig voor lokale gemeenten, om iets uit te stralen in de eigen buurt. Voor de nieuwe kerkgemeenschap zoeken we een ‘achternaam’ die past bij alle kerken.
(2) We zijn gereformeerde kerken. Dat typeert ons inhoudelijk en historisch. Laat dat ook in de naam maar duidelijk zijn.
(3) De naam moet openheid geven aan andere kerken om aan te sluiten, nu of later. Dus niet een naam die alleen maar past bij dit samengaan van GKv en NGK. Want we bidden dat het daar niet bij blijft!

Zo kwamen we bij vier namen, waarvan sommige ook vaak genoemd zijn.
De Nederlandse Gereformeerde Kerken – omdat dat precies typeert wat we zijn: gereformeerd en Nederlands; en inderdaad, het is de naam van één van de twee kerkverbanden, maar dan net anders (de ‘e’ achter Nederlands).
De Verenigde Gereformeerde Kerken – gereformeerde kerken die zich (nu en blijvend) verenigen, één willen zijn in het dienen van de Heer.
De Gemeenschap van Gereformeerde Kerken – in het enkelvoud, als naam voor de kerkgemeenschap waar binnen een variatie aan gereformeerde kerken past.
De Evangelische Gereformeerde Kerken – kerken met de gereformeerde belijdenis die leven uit het evangelie van de Heer en dat ook willen uitstralen.
(bij de laatste drie namen kan eventueel de aanduiding ‘in Nederland’ toegevoegd worden)

Vier namen die het wat ons betreft zouden kunnen worden. Ergens in 2020 zal de gezamenlijke vergadering (Generale Synode en Landelijke Vergadering) moeten beslissen. Maar eerst vragen we iedereen om nog eens mee te denken. Welke naam heeft uw/jouw voorkeur? Waarom spreekt de ene naam u/jou aan of wat voor weerstand roept de andere op?
We hopen op heel veel reacties. Om het makkelijk te maken, hebben we daarvoor een online enquête ontworpen. Vul hem in, geef je mening en deel de link met anderen: enquête naam GKv/NGK na hereniging

Ik ben tevreden met de naam die mijn broers en zussen voor mij kozen en met de definitieve vorm waarover mijn ouders beslisten. Ik heb er vertrouwen in dat het met de naam van de kerkgemeenschap ook zo zal gaan.

Namens de Regiegroep Hereniging,

Rob Vreugdenhil.

54 gedachten over “‘Hoe gaat hij heten?’

 • Pingback: Doe mee met onze enquête! - GKv en NGK onderweg naar 1 kerk

 • 13 juni 2019 om 13:55
  Permalink

  Lijkt me erg voor de hand te liggen( ik twitterde deze naam al eerder), de mooiste naam, die het duidelijkst aangeeft wat we willen zijn: de Nederlandse Gereformeerde Kerken!

  Beantwoorden
 • Pingback: Vier namen in de race voor GKv/NGK - OnderWeg

 • 13 juni 2019 om 15:06
  Permalink

  Bij deze vier springt Evangelische Gereformeerde Kerken er met kop en schouders bovenuit; Nederlandse Gereformeerde Kerken lijkt te veel op wat we al hadden en te nationaal, Verenigde Gereformeerde Kerken is a) qua naam niets, en b) focussed dan weer te veel op het feit dat het gescheiden was, wat velen niets zegt, Gemeenschap van Gereformeerde Kerken ook qua naam niets en bovendien te pretentieus, want er zijn vele kerken die wel gereformeerd zijn maar hier niet bij zijn. Met andere woorden de Evangelische Gereformeerde Kerken dekt qua naam het beste de lading, en is ook passend.

  Beantwoorden
 • 13 juni 2019 om 15:23
  Permalink

  De verenigde Gereformeerde Kerken in Nederland
  afgekort VGKN

  Beantwoorden
 • 13 juni 2019 om 15:38
  Permalink

  Wij spreken en denken in afkortingen, helaas. De eerste klinkt vertrouwd (NGK), de tweede geeft verwarring met onze br/zr in de VGKN, de voortgezette ………….De derde is eigenlijk een goede naam met mogelijkheden GGK, dan vermijden we in de toekomst (als de VGKN, de CGK etc. er bij komen) het probleem van weer een naamswijziging. De vierde, de EGK die loopt niet lekker. Zeg het maar eens een paar keer. Ik wens u veel succes bij het maken van een keuze.

  Beantwoorden
 • 13 juni 2019 om 16:38
  Permalink

  Mijn voorkeur gaat uit naar de Evangelische Gereformeerde kerken. De uitleg spreekt mij aan en de afkorting klinkt E.G.K ook goed.

  Beantwoorden
 • 13 juni 2019 om 16:45
  Permalink

  Nederlands Gereformeerde Kerken. Daarmee kunnen wij als GKV – kerken laten blijken dat we het goed willen maken. Dat kan ons ook alleen maar goed doen.

  Beantwoorden
 • 13 juni 2019 om 17:33
  Permalink

  Verenigde Gereformeerde Kerken is mijn voorkeur

  Beantwoorden
 • 13 juni 2019 om 18:36
  Permalink

  Ik zou gaan voor evangelisch gereformeerde kerken. Prikkelend om gereformeerd en evangelisch te combineren, het is te lang een tegenstelling geweest. Beide richtingen hebben sterkte inzichten in het Evangelie en het is mooi om daarvoor open te staan. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat evangelisch en gereformeerd elkaar hard nodig hebben om te leren van elkaars grondigheid en cultuur. Ik begrijp dat “Evangelisch” niet direct wijst naar de evangelische richting en dat het ook zou kunnen lijken alsof we andermans naam gaan kapen. Maar laat het een verrassend gebaar zijn van verbondenheid. Het is bovendien in de praktijk al zo dat de gereformeerden veel over de schutting kijken bij de evangelische buurman en daar goede lessen opdoen.
  “Gemeenschap” in een naam vind ik niet mooi, het is een te kerkelijke term. “Verenigde” vind ik te stoer klinken, er zijn nog veel gereformeerde kerken niet in de hereniging / vereniging meegegaan.

  Beantwoorden
 • 13 juni 2019 om 18:38
  Permalink

  De 2e en 3e naam kunnen niet gekoppeld worden aan een plaatselijke kerk. De Verenigde Gereformeerde kerk van Zwolle-Zuid kan niet als naam . In je eentje ben je geen Verenigde kerk. Bij de 1e en 4e naam kan dat wel.
  De Evangelisch Gereformeerde kerk van Zwolle- Zuid kan, maar de term evangelisch is te beladen; heeft al een bepaalde kerkelijke kleur.
  Blijft over de Nederlandse Gerformeerde kerk van Zwolle-Zuid kan prima.
  Kortom: voorkeur voor nr.4 boven nr.1, en de andere twee vallen af.

  Beantwoorden
 • 13 juni 2019 om 18:59
  Permalink

  Er hoeft helemaal geen nieuwe naam bedacht worden.
  Het is gewoon NGK of anders PKN want dat is hetzelfde.
  Er is niks geen vrijgemaakt meer bij!!
  Het heeft alleen maar een hoop ellende veroorzaakt!!

  Beantwoorden
 • 13 juni 2019 om 19:28
  Permalink

  Noem het maar gewoon PKN, dat zijn we al lang in leer en leven.

  Beantwoorden
 • 13 juni 2019 om 19:29
  Permalink

  Ik stem voor de naam Evangelische Gereformeerde Kerken. Dat is een behoorlijk nieuwe naam en de omschrijving drukt goed uit wat we willen zijn.
  De naam “Nederlandse Gereformeerde Kerken” is ook mooi, maar claimt nog te veel het hele gereformeerde veld te omsluiten. Ik meen dat dat de reden was waarom de NGK die naam nog niet kozen. Die naam zou misschien kunnen als we een naam zouden zoeken na de fusie met de CGK.

  Beantwoorden
 • Pingback: ‘Hoe gaat hij heten?’

 • Pingback: GKV 'Hoe gaat hij heten?' - GKV

 • 13 juni 2019 om 22:17
  Permalink

  Ik heb zelf al die tijd gedacht aan de “Gereformeerde Kerken Nederland”.
  Je zou dan kunnen denken: “Dan kies je voor de naam Nederlandse Gereformeerde Kerken”. Het nadeel daarvan vind ik dat deze naam te veel lijkt op de Nederlands Gereformeerde Kerk. Ik kom zelf uit de NGK en ben een aantal jaar geleden, vanwege mijn scheiding, terecht gekomen in een GKV.
  Ik vind het net niet passend voor de mensen die op dit moment in een GKV zitten. Het is echt niet naar bedoeld, maar met toch alle pijn die er in het verleden is geweest in mijn achterhoofd, denk ik dat het goed is een naam te kiezen die wel de lading dekt, om het maar zo te zeggen, maar die wel neutraal is.

  Beantwoorden
 • 13 juni 2019 om 23:49
  Permalink

  Waarom “ gereformeerde kerken” in de naam. Het is erg naar binnen gericht; als wij er ons maar comfortabel bij voelen en zo veel mogelijk leden zich er in kunnen vinden lijkt hierbij het uitgangspunt te zijn. Wat zou onze hemelse Vader hier van vinden, die vraag staat voor mij centraal. gezien het feit dat we daar nooit een antwoord op zullen krijgen; er vallen nu eenmaal geen briefjes met namen uit de hemel, blijft het allemaal gereformeerd en menselijk geneuzel.
  Wat willen we met de naam? Leden pleasen of buitenstaanders triggeren eens naar binnen te lopen, dat laatste gebeurt zeker niet als er iets met “ gereformeerd” in de naam zit. De Herberg, Tempel van Christus, Brood en Wijn huis, Heilige Geest kerk, Open deur kerk, Kruiskerk allemaal namen zonder de al oude duidingen, die zijn sowieso helemaal niet meer van deze tijd.

  Fijn dat ik de gelegenheid heb gekregen om dit te ventileren, natuurlijk besef ik me terdege dat
  zonder iets “gereformeerds” in de nieuwe naam een totale onmogelijkheid is, daarvoor zijn we nog steeds met z’n allen veel te gereformeerd. Beetje cynisch? Ja dat klopt, wat hebben we geleerd van het verleden als we weer lekker “veilig” in ons eigen “gereformeerde” hoekje kruipen.

  Neem de tijd en What’s in a name.

  Ik wens u de Geest van vernieuwing en veel wijsheid toe,

  Met vriendelijke groet,
  Bart Ebbers

  Beantwoorden
  • 1 september 2019 om 20:06
   Permalink

   Helemaal mee eens waarom gereformeerd? Ben er wel lid van maar ik heb er geen gevoel bij, evangelisch of christelijk wel, maar ja…… vriendelijke groet Rein vd Kolk

   Beantwoorden
 • 14 juni 2019 om 10:04
  Permalink

  Ik zou als nieuwe naam graag zien: Verenigde Gereformeerde Kerken.

  Ik zie die naam als naam die de lading dekt. We zijn straks weer opnieuw herenigd. Dat is onze
  gemeenschappelijke en grootste vreugde. Daarbij komt dat wanneer er opnieuw een kerkelijke
  gemeenschap, b.v. de CGK zich hierbij zou willen aansluiten, dat er dan ook niets aan de naam
  veranderd hoeft te worden.

  Beantwoorden
 • 14 juni 2019 om 11:34
  Permalink

  Nederlandse Gereformeerde Kerken lijkt me een uitstekende naam. Doet recht aan hen die “ooit buiten verband raakten”. Een stukje genoegdoening aan hen.

  Beantwoorden
 • 14 juni 2019 om 19:37
  Permalink

  Het beste vind ik Nederlandse Gereformeerde Kerken, dat is wat het is in al haar vormen, evangelisch, blijmoedig orthodox en alles wat daar tussen ligt.

  Verenigde Gereformeerde Kerken, kan niet, want je kunt het niet afkorten, er bestaat al een VGK Voortgezette Gereformeerde Kerken.

  Gemeenschap van, doet me denken aan de Vergadering van Gelovigen

  Evangelische Gereformeerde Kerken dekt niet de lading, want er zijn ook kerken die meer orthodox dan evangelisch zijn, het is misleidend voor mensen die een meer orthodoxe kerk bezoeken.

  Beantwoorden
 • 15 juni 2019 om 00:26
  Permalink

  Samen Gereformeerd!
  Of:
  Gereformeerd Samen
  Of, nog eenvoudiger;
  Gereformeerde Kerk

  Beantwoorden
  • 19 juni 2019 om 16:45
   Permalink

   je moet wel binnen de 4 voorgestelde namen blijven!

   Mijn voorstel:

   NIET: evangelisch …. Dat associeert met baptisten, vergadering van gelovigen, Pinkstergemeente, e.d. Daar staan we ver vanaf.
   NIET: verenigde … Dat geeft verwarring, niet alle kerken van gereformeerde signatuur, ‘doen mee’.
   BLIJFT OVER: Nederlandse Gereformeerde kerken.

   Beantwoorden
 • 15 juni 2019 om 09:32
  Permalink

  Voluit is ‘Nederlandse Gereformeerde Kerken’ een mooie vondst, maar de afkorting zal natuurlijk wel NGK blijven en dat is niet handig.
  Ik vind Evangelische Gereformeerde Kerken de mooiste. Het is jammer dat Reina Wiskerke in haar column vandaag ‘evangelische’ opvat vanuit de Nederlandse bubbel en niet vanuit de inhoud.

  Beantwoorden
  • 17 juni 2019 om 21:24
   Permalink

   Nederlandse Gereformeerde Kerk vindt ik het mooiste. Doet ook wat recht aan de geschiedenis.

   Beantwoorden
   • 22 juni 2019 om 13:37
    Permalink

    Helemaal eens !! Precies wat het is (wordt) eenvoudig en helder.
    De andere namen roepen vraagtekens. Kunnen wij ons in vinden.
    Veel wijsheid toegewenst.

    Beantwoorden
 • 16 juni 2019 om 19:39
  Permalink

  Over het verschil in naam tussen ‘Nederlandse Gereformeerde Kerken’ en ‘Nederlands Gereformeerde Kerken’.
  Het verschil in schrijfwijze mag dan wel slechts één letter zijn maar in betekenis is die veelomvattend, namelijk:
  ‘Nederlandse Gereformeerde Kerken’ zijn ‘Gereformeerde Kerken’ in Nederland.
  Echter
  ‘Nederlands Gereformeerde Kerken’ zijn Kerken met een Nederlands-Gereformeerd (belijden).
  NB1 Ik heb niet kunnen achterhalen of laatstgenoemde betekenis ook aan de orde is geweest bij de keuze indertijd door onze NGK-broeders en zusters.
  NB2 Ik realiseer me zeer wel dat de wellicht straks te gebruiken afkorting ‘NGK’ zal zijn. Overigens is dat voor mij geen verhindering om mijn keuze op de naam ‘Nederlandse Gereformeerde Kerken’ (NGK) te laten vallen.

  Beantwoorden
 • 17 juni 2019 om 14:26
  Permalink

  Please niet Gemeenschap van Gereformeerde Kerken.
  No “gemeenschap” way…
  De volk, buitenstanders, plebs, buitenlanders kan er mee de spot drijven.
  Ook is de PKN een Geuze naam… Ik ben geen Protestant. Waar protesteren wij tegen?
  Als Gelovigen dient wij te willen bouwen aan de Koninkrijk, en niet alleen te protesteren 😉

  Ook vind ik de naam Vereniging is way too inclusief. (Wij beter dan de test ??)
  Dat in-geslotenheid is een van de doodsoorzaken van de gereformeerden in Nederland.
  De kerken in Nederland gaat dood…en wij zijn een bedreigde specie in een ongelovige volk.
  Laten wij eerder naar buiten richten…. minder naar binnen…
  Evangelisch is een naam voor de toekomst.
  Laten wij eerder evangeliseren…. een van de opdrachten aan ons als Christinnen.

  Dan is de NGKers ook niet de “naamgeving winnaars” over de VGKers!

  Beantwoorden
 • Pingback: GKV Doe mee met onze enquête! - GKV

 • 17 juni 2019 om 18:15
  Permalink

  Verenigde Gereformeerde Kerken komt op mij het aardigst over. Misschien is ‘herenigde’ beter, maar die optie ligt nu niet voor. Nou zal ik niet meteen met een zware tuchtherderlijke vinger zwaaien en Shakespeare riep het ook: “what is in a name?”: als alléén de buitenkant van de beker gepoetst wordt heeft geen enkele gemeente er iets aan, op termijn. Alles blijft met alleen een andere naam zoals het was. Wat ik bedoel (hierboven werd het al aangestipt) is dat er echt structureel én inhoudelijk werk gemaakt hoort te worden van de ‘in-geslotenheid’ of zoals ik het als zij-instromer ervaar; de Wij/Zij-cultuur van de GKV. Deze identiteitspolitiek waar de huidige GKV nu nog een schamele steun aan beleeft is feitelijk een niet eens zo subtiele vorm van discriminatie op basis van geloof. Wat doen we daaraan? Paulus’ brieven wijzen de weg…

  Beantwoorden
 • 17 juni 2019 om 22:17
  Permalink

  Evangelische gereformeerde kerken; gereformeerde kerk, levend vanuit het evangelie

  Beantwoorden
 • 19 juni 2019 om 16:52
  Permalink

  Na lezing van een artikel in het ND ben ik van mening veranderd. Ik dacht aan Verenigde Gereformeerde Kerk. Maar na lezing van het artikel en weging van de argumenten, lijkt mij Gereformeerde Kerken in Nederland het beste.

  Beantwoorden
 • 21 juni 2019 om 17:00
  Permalink

  Ik heb al gereageerd, maar wil u onderstaand stukje uit ons kerkblad niet onthouden, want ik vind dit erg mooi:
  Binnen hopelijk afzienbare tijd ontstaat door een fusie van GKV en NGK een andere kerk. Die is op zoek naar een naam en er liggen volgens het ND 4 opties voor. Met geen daarvan ben ik blij. Op de flyer van de Kapelkerk te Alkmaar las ik: ‘door Christus bijeengebracht’. Denkend over hoe Hij daarbij te werk gaat herinnerde ik me de aanhef van de brief aan de Romeinen en de Korinthiërs: geroepen om zijn heiligen te zijn. Christus róept; dat kan niet genoeg benadrukt worden, want dat vereist onze erkenning van zijn appél. In de gezochte kerknaam zou ik dat appél willen horen, omdat die erkenning naar mijn overtuiging minimaal inhoudt dat we koesteren wat Hij ons in zijn kerk toevertrouwt. Wat wij met de fusiekerk uit de hand van Christus ontvangen is als kerk nieuw. En op wat nieuw is, moet je zuinig zijn. Christus geeft het niet maar als (duur gekocht en betaald) geschenk, maar zeker ook als opgave: bewaar haar in de heerlijke en heilige staat waarin je haar gaat ontvangen. Daarom zou ik graag de naam Nieuw Ontvangen Kerk zien. In alle drie elementen van deze naam proef ik zijn appél om er zorgvuldig van te genieten. En mocht men het nodig vinden die naam gemakshalve tot NOK in te korten, laten we dan de Gever eren met haar tot de nok te vullen. (Dit is geschreven door een broeder uit mijn gemeente)

  Beantwoorden
 • 22 juni 2019 om 15:51
  Permalink

  Precies! Het werd heel helder verwoord in het bedoelde artikel in het ND.
  Gewoon: Gereformeerde Kerk.
  Geen fratsen; die kunnen allemaal weer verkeerd geïnterpreteerd worden, of pijnpunten raken.
  Natuurlijk staat de gereformeerde kerk op het fundament van het Evangelie en ja, we zijn gelukkig weer herenigd en uiteraard: het is een kerk die in Nederland staat. Allemaal zo logisch dat je dat niet meer hoeft te benoemen in de naam.
  Eigenlijk zou je het woord gereformeerd ook weg kunnen laten. Als we niet een nieuw leven en een nieuw hart hadden gekregen van de Here, dan zou er ook geen kerk zijn. Wat dat betreft zijn de Evangelische-/Baptisten-/Pinkstergemeenten etc. net zo ge-re-formeerd; ook daar zijn de gelovigen allemaal nieuwe mensen geworden, gericht op de de drie-enige God.

  Uiteindelijk: we zijn een deel van alle gelovigen die het lichaam van Christus vormen op deze wereld.
  Voorstel: Kerk. Desnoods: Christelijke Kerk.

  Beantwoorden
 • 23 juni 2019 om 12:33
  Permalink

  We hebben een naam nodig die niet naar het verleden wijst, maar iets zegt over de kerk van nu en morgen. Dus geen verenigd e.d.
  Ik kies voor evangelische gereformeerd. Dat geeft mooi het karakter aan en onderscheidt ons van de gereformeerde gemeenten

  Beantwoorden
 • 24 juni 2019 om 21:21
  Permalink

  Waarom niet gewoon: ‘Christelijke kerk’?
  Met alle andere benamingen duwen we onszelf meteen in een bepaald hokje waar we niet meer in moeten willen zitten.
  De Christelijke kerk zegt alles wat we willen zijn: een kerk van Christus. Niet meer en niet minder.

  Beantwoorden
 • 26 juni 2019 om 13:02
  Permalink

  Mijn advies en voorstel: Houd niet 1 maar beide namen vast en wijs bovendien op de kern van hun behoud én verbind hun namen met die van Jezus, hun Redder, Heer en Heiland. 🙂

  Nederlands Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt door Jezus

  Johannes 8
  “Want wanneer de Zoon, u vrij maakt, bent u werkelijk vrij!”

  Beantwoorden
 • 12 juli 2019 om 13:23
  Permalink

  Ik zou zeggen: de ‘Gereformeerde Kerk’
  Het aanhangsel ‘vrijgemaakt’ is achter ‘Gereformeerde Kerk’ gekomen omdat anders de post niet aankwam. Daarom schrijf je het officieel ook niet met een hoofdletter. In feite wouden we Gereformeerde Kerk blijven heten. (Toendertijd waren leden van de NGK en van de GKv verenigd in deze kerk)) Deze naam is nu weer beschikbaar. Dus waarom niet gewoon weer ‘Gereformeerde Kerk’.
  ‘Gemeenschap Gereformeerde Kerken’ is ook mooi. Maar liever zonder iets ervoor.

  Beantwoorden
 • 14 juli 2019 om 23:27
  Permalink

  Het is mooi om te zien dat verschillende kerken zich verenigd hebben tot één kerk.

  Beantwoorden
 • 30 juli 2019 om 11:07
  Permalink

  Van mij mag het ‘Nederlandse Gereformeerde Kerken’ (evt. enkelvoud) worden.
  Bij ‘Gemeenschap van’ denk ik direct aan al dan niet huwelijkse voorwaarden, op zich wellicht wel toepasselijk bij een fusie maar niet geschikt om opgenomen te worden in de naam
  ‘Verenigde’ verwijst voor mij te veel -en wat mij betreft volstrekt onnodig- naar de afsluiting van een minder prettig verleden, en bij ‘Evangelische’ krijg ik nachtmerries van die veelal niet-om-aan-te-horen ELB- en opwekkingsliederen…

  Beantwoorden
 • 18 augustus 2019 om 12:47
  Permalink

  Ik vind dat bij alle vier de namen wel voor en tegens zijn op te noemen.
  Mijn voorstel zou zijn om er nog een aan toe te voegen.
  Het woord gereformeerd moet er in ieder geval inzitten. Wat dat zijn wij van oorsprong.
  Ook moet het een makkelijk herkenbare naam vormen.
  Ik houd het simpel. Ik stel voor dat we de nieuwe kerk GKN noemen.
  Gereformeerde Kerk Nederland.
  Evt. Kan kerk ook kerken worden,
  .

  Beantwoorden
 • 29 augustus 2019 om 16:32
  Permalink

  Ik ben voorstander van Evangelische Gereformeerde Kerken.
  Dat sluit ook aan bij aardig wat zusterkerken in het buitenland, zoals bijvoorbeeld:
  Evangelisch reformierte Kirche in Oostenrijk
  African Evangelical Presbyterian Church in Kenia
  Evangelical Presbyterian Church in Ierland, Engeland en Wales
  Union Nationale des Eglises Protestantes Réformées Evangéliques in Frankrijk
  Igrejas Evangélicas Reformadas in Brazilië

  Maar ik had ‘Samen gereformeerd’ ook erg mooi gevonden.
  Die staat er helaas niet bij.

  Beantwoorden
 • 21 september 2019 om 21:17
  Permalink

  Evangelische Gereformeerde Kerken
  Spannend, twee geloofstromingen in één naam, open deur naar bredere (veelkleuriger, Efeze 3:14-19) geloofsbeleving. Sluit deze naam op voorhand niet CGK uit, daar zit wel een twijfelpunt bij mij. Gereformeerd is een “naamsvereiste” maar geeft mijns inziens niet meer aan dan “in die bepaalde traditie staand”, tegenover de “traditionele” kerk. Zegt weinig over de concrete betekenis, omdat we normaal dat woord niet meer tegenkomen buiten de kerk. Daar spreken we over “aangepast” of “verbeterd” of “gerestaureerd”.

  Beantwoorden
 • Pingback: GKV en NGK worden één: laat weten hoe de nieuwe kerk gaat heten! – Ernst Leeftink – Predikant / Pastor Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *