Kanselruil in Bunschoten-Spakenburg en Eemdijk

De predikanten van NGK en GKv in Bunschoten-Spakenburg en Eemdijk mogen voortaan in elkaars diensten voorgaan. Daartoe hebben de kerkenraden van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in Bunschoten-Spakenburg (Noorderkerk, Maranathakerk, Petrakerk, Immanuëlkerk) en Eemdijk en de Nederlands Gereformeerde Kerk van Bunschoten-Spakenburg (Westerkerk) besloten. Bijna alle voorgangers zullen daarin participeren.

De eerste kanselruil is D.V. op 15 juli, als ds. Reinier Kramer (GKv) voorgaat in de Westerkerk (NGK) en ds. Jan Winter (NGK) in de Maranathakerk (GKv). De kanselruil is een vervolg op de wederzijdse erkenning als kerken van Jezus Christus, die eind 2016 ‘met vreugde in het hart en dankbaarheid aan onze hemelse vader’ werd uitgesproken.

Diepe sporen
In 1969 kwam het tot een kerkscheuring in Bunschoten-Spakenburg, die diepe sporen trok in de gemeente en waarbij ds. W. van der Lingen (nu 97 en emeritus predikant in de NGK) werd geschorst. In 2016 heeft een kerkenraadsdelegatie van de GKv Spakenburg-Noord een ontmoeting gehad met ds. Van der Lingen om hem namens de kerken in Bunschoten-Spakenburg de broederhand te reiken.

Meer gezamenlijke activiteiten
De kanselruilingen zijn onderdeel van een proces om elkaar als gemeenten beter te leren kennen. Er wordt nagedacht over andere initiatieven die dat proces kunnen ondersteunen zoals gezamenlijke activiteiten in de Stille Week, gezamenlijke (avond) diensten in zomer, samenwerking in de muzikale begeleiding van diensten, gezamenlijke activiteiten voor jongeren of senioren, een gezamenlijk jaardoel voor de diaconieën, samenwerking in de toerusting van ambtsdragers en jeugdleiders e.d.

De GKv-gemeenten in Bunschoten-Spakenburg en Eemdijk tellen ca. 6000 leden en hebben bij elkaar negen predikanten; de NGK Bunschoten-Spakenburg heeft ca. 1900 leden en twee predikanten.

Eén gedachte over “Kanselruil in Bunschoten-Spakenburg en Eemdijk

  • 16 oktober 2018 om 19:50
    Permalink

    Geweldig nieuws. Ik heb persoonlijk de scheuring in Spakenburg op 15 jarige leeftijd meegemaakt. Ongelooflijk wat een ellende is dat geweest waarbij de scheidslijn dwars door families en gezinnen ging. Ik heb het eigenlijk toen al nooit begrepen waarom er zo heftig gereageerd moest worden. Hopelijk kunnen we nu met Gods zegen in vrede met elkaar verder.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *