Kanselruil in Oegstgeest

Op zondag 17 juni hebben ds. Pieter Kleingeld (NGK) en ds. Robert Roth (GKv) in elkaars gemeenten gepreekt. Het was de eerste kanselruil tussen deze gemeenten, die in het verleden levensgrote verschillen kenden, maar de laatste jaren steeds meer naar elkaar zijn toegegroeid.

Robert Roth spreekt op Facebook van ‘een superzondag’ met over en weer echt bemoedigende reacties. ‘Dat smaakt naar meer’. ‘Het proces van toenadering tot elkaar wordt gezegend,’ zegt Roth. ‘We hebben afgesproken om geen punt aan de horizon te zetten (om bijvoorbeeld in 2020 helemaal samen te gaan). We ontvangen van God en van elkaar wat we doen en willen en dat blijkt onze groei naar elkaar te stimuleren. Pijn om ons verleden wordt benoemd als het boven komt drijven. We lopen er niet voor weg, maar houden er aandacht voor. Een fijne manier van doen die vertrouwen geeft.’

Pieter Kleingeld noemt het preken in de GKv ‘een kadootje’. ‘Voor sommige dingen in de kerk moet ik als predikant flink aan de bak, hier krijg je iets in de schoot geworpen, waarvoor ik niet zoveel hebt hoeven doen en werd ik dit mooie historische moment als het ware in gedragen’. Hij is dankbaar voor ‘de mildheid die er bij gemeenteleden is die de scheuring in de jaren zestig hebben meegemaakt en daaronder hebben geleden. Het is goed om terug te kijken, maar ook om vooruit en naar elkaar te kijken’. Wat volgens Kleingeld in de NGK Oegstgeest heeft geholpen is om de erkenning van elkaar als kerken van Christus en kanselruil los te maken van een fusie van gemeenten. ‘Dat heeft bij ons de druk afgehaald en gaf de nodige ruimte’. Komende zomer kerken beide gemeenten op een aantal zondagen samen. ‘En bij toerustingsactiviteiten nodigen we elkaar uit’.

 

 

De schele dominee

De NGK Oegstgeest telt 600 leden, de GKv Oegstgeest 200. Over de kerkelijke breuk in Oegstgeest in 1967 gaat het in het boek De schele dominee, geschreven door Erik A. de Boer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *