Verdriet, onrecht, bitterheid; gevoelens die zomaar weer boven kunnen komen bij het herenigingsproces van onze kerken. Soms kunnen deze gevoelens weggenomen worden, doordat mensen zich met elkaar verzoenen of doordat dingen uit het verleden recht worden gezet. Maar er zijn ook gevallen waarbij dit niet meer mogelijk is. Speciaal daarvoor komt er een nieuwe kruik.
De werkgroep Verzoening & Recht, samengesteld vanuit de Commissie voor Contact en Samenspreking en het Deputaatschap Kerkelijke Eenheid, stelt de kruik beschikbaar voor mensen die hun verhaal van onherstelbaar verdriet kwijt willen. Het gaat om verdriet als gevolg van de breuk in de jaren zestig. Op 11 november 2017 (tijdens de eerste gezamenlijke vergadering van de kerken) werd ook een kruik gebruikt waarin symbolisch de tranen uit het verleden werden opgevangen. Deze werd verzegeld, maar er lijkt nog steeds behoefte aan het opschrijven van pijn en verdriet uit het verleden.
De eerste kruik werd gevuld op 11 november. Op deze dag dachten de deelnemers na over het verleden en wat dat met hen deed. Ze deelden hun verhaal met de ander en vroegen zich af: Kan er recht worden gedaan, is er verzoening nodig of kan de ervaring alleen nog bij God gebracht worden, omdat er door mensen niets meer is op te lossen? In dat laatste geval schreven ze hun ervaring op een papier dat ze in een grote kruik stopten. Deze werd daarna gesloten en verzegeld.
‘Vang mijn tranen op in uw kruik’
De kruik staat symbool voor de pijn en tranen van dingen die gebeurd zijn, maar die niet meer op te lossen zijn. Dit symbolisch opvangen van de vergoten tranen verwijst naar Psalm 56:9-12: “Mijn omzwervingen hebt u opgetekend, vang mijn tranen op in uw kruik. Staat het niet alles in uw boek?”
Verhalen voor de kruik
De kruik wordt bewaard door de werkgroep Verzoening & Recht die de verschillende verhalen zal verzamelen. Heeft u vragen of wensen hoe uw verhaal in de kruik kan, neemt u dan contact op met Heleen Hamelink of één van de andere werkgroepleden. De werkgroep gaat vertrouwelijk om met alle inzendingen. Ook voor andere vragen/adviezen kunt u bij deze werkgroepleden terecht.
Werkgroep Verzoening & Recht
De werkgroep Verzoening & Recht is samengesteld vanuit de Commissie voor Contact en Samenspreking en het Deputaatschap Kerkelijke Eenheid. De werkgroep ondersteunt kerkenraden bij complexe pastorale en kerkrechtelijke vraagstukken. Vaak gaat het om persoonlijke verhalen waarbij wordt gekeken of verzoening, herstel of een vorm van recht (nog) mogelijk is. Daar zijn meestal verschillende kerkrechtelijke vraagstukken mee gemoeid. De werkgroep zoekt uit of en welke mogelijkheden er zijn om recht te doen aan de betrokkenen.
Contact
De werkgroep bestaat uit vier leden die u kunt benaderen met uw vragen.
Dr. Kees de Groot, Nunspeet (CCS-NGK)
Mail: ctdgroot@wxs.nl, T 0341-266775 / 06-44265899
Dr. Geert van Dijk, Sliedrecht (CCS-NGK)
Mail: gvandijk@upcmail.nl, T 0184-778493
Prof. dr. Erik de Boer, Kampen (DKE, GKv)
Mail: eadeboer@tukampen.nl, T 06-40864024
Mr. Heleen Hamelink, Middelburg (DKE-GKv)
Mail: heleenhamelink@live.nl, T 06-28904269
Prachtige symboliek. Het zou mooi zijn als er kruiken kwamen in de samenwerkende kerken zodat deze de symboliek uitdragen en visueel maken. Zegen voor het zoeken, belijden en dienen voor en met elkaar!
Onderhouden ´vrijgemaakten´ nog steeds art. 31 DKO?
Het conformeren aan de synode besluiten van de jaren 60, kan men zich daarvan niet `vrijmaken´?
In Gods naam zijn besluiten genomen, schorsingen en buiten verband stellingen zijn bevestigd.
Afstand nemen van deze besluiten moet toch kunnen?
Waarom blijft deze hobbel onbesproken?
Deze kwestie hoeft toch niet in de ´kruik´?