Plaatselijke initiatieven

Per 1 januari 2018 vormen de NGK en GKv in Nunspeet een samenwerkingsgemeente die de naam De Brug heeft gekregen. De nieuwe gemeente wil dit jaar gebruiken om elkaar beter te leren kennen. Dat doen ze aan de hand van het jaarthema ‘Samen leven’. Twee verschillende kerkelijke culturen komen samen. Hoe ga je dan ‘samen leven’, op de zondagen en door de week? Dit is een van de vragen waar de gemeente met elkaar over na wil denken. Om het onderlinge gesprek te stimuleren over samen gemeente zijn en samen naar buiten treden zijn er speciale activiteiten rond het jaarthema bedacht. Deze zijn gebundeld in het activiteitenboekje ‘Samen leven’.

De gemeente bestaat uit ruim 600 leden, ongeveer 500 NGK-ers en 100 GKv-ers. De diensten houdt de nieuwe gemeente in het kerkgebouw de Open Hof, wat voorheen het gebouw was waar de Nederlands Gereformeerden samen kwamen. Komend jaar wordt de kerkzaal vernieuwd en zullen er extra zalen worden bijgebouwd. Ds. Kees de Groot is als Nederlands-gereformeerd predikant verbonden aan de gemeente.

www.debrugnunspeet.nl

Samenwerkingsgemeente Maastricht
Ook in Maastricht zijn de NGK en GKv samengegaan. Zij vormen een kleine gemeente in hartje Maastricht. Eén van de aantrekkelijke kanten van een wat kleinere gemeente is dat je elkaar snel leert kennen, zo staat er op de website te lezen.

Centraal staat hun zondagse samenkomst, die plaats vindt in de Waalse Kerk. Predikant Jacob Glas (GKv) is parttime verbonden aan de gemeente.

www.ngkvmaastricht.nl

Verzoening in Wageningen
Ds. Henk de Jong (85), emeritus predikant in de NGK, is voorgegaan in een dienst van de GKv Wageningen, die hem in 1968 als predikant schorste. Al eerder was daarover schuld en spijt uitgesproken. In dezelfde dienst werd onder leiding van ds. Albert Balk (GKv) het avondmaal gevierd.

Gezamenlijke diensten
In IJsselmuiden houden GKv en NGK voortaan alle diensten gezamenlijk. Uiteindelijk willen ze samen verdergaan als één gemeente. Naast de gezamenlijke diensten organiseren zij bijvoorbeeld ook catechisaties en andere activiteiten gezamenlijk.
Ook in Lelystad houden CGK/NGK en GKv vanaf nu alle middagdiensten samen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *