‘Prediking laat vooroordelen sneuvelen’

‘U bent gereformeerder dan gedacht, wat een fijne en mooie dienst.’ Een reactie die dominee Kees de Groot (NGK Nunspeet) na afloop van een eredienst wel eens krijgt van een bezoeker van vrijgemaakte huize. ‘Elkaars diensten meemaken en elkaars predikanten beluisteren, laat vooroordelen sneuvelen,’ ervaart De Groot.

ds. Kees de Groot

Vooral in regio’s waar geen gemeenten van het andere kerkverband zijn, kunnen er vooroordelen bestaan over de ander. Alleen door te ervaren hoe de ander is, kan dit veranderen. ‘Mensen komen soms wel eens met een bepaalde schroom binnen,’ vertelt De Groot, ‘Die schroom verdwijnt wanneer ze merken dat ook hier het Woord wordt verkondigd en dat er niks mis is met die verkondiging.’ De Groot vindt het belangrijk dat GKv- en NGK-gemeenten elkaars predikanten over en weer uitnodigen voor te gaan in de dienst. En daaraan wil hij zelf ook graag bijdragen. Zo zou hij bijvoorbeeld wel een keer willen voorgaan in Hardenberg of Ommen en voor een weekend naar Middelburg staat hij ook open. ‘Elkaar ontmoeten, horen, zien en spreken rondom het Woord, zo bouw je wat persoonlijks op.’ En dat is wat De Groot betreft de basis waarop je verder kunt met elkaar.

De Kruiskerk (GKv) in het Friese Haulerwijk ziet daar ook het belang van in. Voor de komende periode heeft de gemeente die 175 leden telt, verschillende NGK-predikanten uitgenodigd om voor te gaan in de dienst. In haar directe omgeving kent de Kruiskerk geen NGK-kerk waardoor samenwerking op plaatselijk niveau geen optie is. Om toch het herenigingsproces mee te ervaren vroegen zij ds. J. Ebbers (NGK Steenwijk) en ds. J. uit de Bosch (NGK Heerenveen) – de twee meest naburige NGK-predikanten- om een aantal keren bij hen voor te gaan. ‘Voor veel mensen in onze gemeente is het herenigingsproces een ver-mijn-bed-show,’ vertelt preekvoorziener en kerkenraadslid Willem Schaaij. ‘Door deze predikanten uit te nodigen hopen we het dichterbij de mensen te brengen.’ Schaaij denkt niet dat de diensten heel anders zullen uitpakken. “Ook al zou het anders zijn, dat maakt niet uit. Ik vind het meest belangrijk dat je beseft dat er meer gelovigen zijn dan alleen in je eigen kerk en dat je ook hen nodig hebt.”

Predikant uitnodigen
Wilt u ook een predikant uitnodigen voor een preekbeurt in uw gemeente? Kijk dan op onze website www.onderwegnaar1kerk.nl/preekvoorziening. Hier vindt u informatie over predikanten van de GKv en NGK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *